Briarwood Manor, Four Oaks Park

289 as built rear- 5

The Project

Alterations and extensions to an impressive Arts & Crafts house original built in the early 1900’s located within the Four Oaks Park conservation area.

Briarwood Manor, Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

289 survey - 6The client had recently acquired the property, which in areas had been subject to prior extension and alteration works that were not in keeping with the quality of the original house, and were also looking dated and tired. The kitchen in particular had been in-filled with reclaimed brickwork and a lowered ceiling to make a ‘cottage style’ affair that was rather dark and pokey. To the side of the kitchen was a garage and behind that a dilapidated part timber built extension housing various store rooms and a small utility. The house being set in expansive and well laid out grounds was also lacking connectivity with the garden particularly from the kitchen area.

289 progress drive - 11In addition at some time in the past a portion of the plot, which also contained the impressive stone vehicular entrance serving the original house had been sold off for development, and the house was currently accessed from the side via a road serving other properties and not from its own road frontage.

The Solution

289 as built orangery - 1Following a detailed survey, a scheme was produced to remove the old kitchen and expose the original walls and ceiling along with further structural alteration to maximise the available space. To provide improved views over the rear gardens and better access to it, a large octagonal ended Orangery was designed featuring a main sitting area and an adjoining TV room with work-space and storage. Along with this the old timber framed extension was taken down and replaced with a new utility, boiler house and garden toilet. Access was also provided to the garage roof space which was converted into a playroom / cinema room.

289 progress drive - 12With regard to the new vehicular access we secured consent to enlarge an original pedestrian gated access and designed a new gated sweeping driveway leading to a circular turning and parking area centred on the front door complete with central ‘Eaton’ style fountain. This also linked to the current side access that was retained as a service access point. As part of these works the rather overgrown frontage was re landscaped and set out with new planting and lighting to create a more fitting entrance and approach to this fine house.

289 as built orangery - 3