Luttrell Road, Four Oaks Park

940true thumbnails under 529true true 800http://www.janesarchitectural.com/wp-content/plugins/thethe-image-slider/style/skins/white-square-2
  • 8000 fade false 40 bottom 60
    314 exterior dusk 2
  • 4000 fade false 40 bottom 60
    314 exterior front 2
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 rear side elev
    Rear elevation showing kitchen loggia and cantilevered roof and balcony
  • 4000 fade false 40 bottom 60
    314 rear elev lightwell
  • 4000 fade false 40 bottom 60
    314 rear bay detail
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 basement ramp
    Ramp access to basement parking area
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 hall
    Hall with marble floor and oak staircase with octagonal detailing
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 wellness
    Wellness suite showing spa pool, sauna and shower
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 steam room
    Steam room with glass mosaic seating
  • 4000 fade false 40 bottom 60
    314 front dusk 1
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 existing house
    The existing property prior to demolition
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 basement excavation
    Site excavated to formation level
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 progress 2
    Basement under construction
  • 4000 fade true 40 bottom 60
    314 progress 24
    Superstructure approaches roof level
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Project

Demolition of a large bungalow and construction of new home with basement leisure facilities and car parking, having internal spaces of around 11,500 ft2.

Luttrell Road, Four Oaks Park conservation area.

The Challenge

314 exg buildingHaving seen similar works carried out locally the client saw an opportunity to have a bespoke property built with extensive internal accommodation.

The original property sprawled across the entire width of the site and was uncharacteristic of the traditional 2 and 3 storey properties built on this estate during the early 1900’s, many of which are now listed buildings.

The brief was to secure planning consent for the demolition of the existing property and construction of a new home having traditional appearance but with spacious internal accommodation to suit an extended family.

The Solution

314 exterior rear - 05A classic double fronted appearance was adopted for the new property with the floor plan set out around an ‘H’ format, with central staircase overlooking the grounds to the rear via a large bay window. Tile hung gable roofs over-sailing two storey bay windows to the front, with a cantilevered roof and balcony serving the master bedroom to the rear completed the look.

The garaging was originally intended to be in a separate coach house to the side of the property however with significant resistance from the local authority to having a garage visible to the front of the property. The only option available without compromising the living accommodation was to go underground. With this in mind the opportunity arose to utilise the majority of the space below the ground floor as additional basement accommodation.

314 interior hall - 2In total the basement solution houses five to six cars, two plant rooms, a dedicated split-level cinema room, gym and wellness centre with Spa pool, steam room, sauna and relaxing area as well a wine cellar.

The ground floor houses a large kitchen breakfast area, four further reception rooms each with a large stone open fireplace, study and utility / second kitchen. A wide oak feature staircase provides access to eight bedrooms, six with En suite facilities, and two with open fires, there is also a further bathroom and Attic storage.

The result is a handsome & deceptively large family home concealing a few nice surprises below ground level, and with more than ample space for the family to enjoy.

314 exterior front - 02