Batts Hall, Warwickshire

329 exterior front - 24
329 exterior annex - 20
329 exterior - 03
329 exterior rear detail - 13
329 exterior rear - 12
329 exterior rear - 11
329 exterior west - 10
329 exterior rear - 16
329 interior spiral - 19
329 interior spiral - 18
329 interior pool - 37
329 interior pool - 34
329 interior pool - 27
329 interior pool - 25
329 interior orangery - 35
329 interior main stair - 38
329 interior link - 30
329 interior kit - 33
329 interior kit - 32
329 interior helical - 21
329 interior helical - 02
329 interior DR - 31
329 interior bed 1 - 13
329 interior bath 4 - 15
329 interior bath 1 - 39
329 interior bath 1 - 09
329 exterior solar - 26
329 exterior rear dusk - 07
329 exterior rear dusk - 06
329 exterior rear dusk - 05
329 exterior rear - 15
329 exterior rear - 14
329 exterior pool - 18
329 exterior pool - 17
329 exterior pool - 01
329 exterior outbuildings - 19
329 exterior orangery - 09
329 exterior orangery - 02
329 exterior front dusk - 04
329 exterior front - 25
329 exterior front - 21
329 exterior front - 03
Rear terrace
329 exterior annex - 22
329 exterior - 05
329 exterior - 04
329 exterior - 02
329 exterior - 01
batts hall

The Project

An award winning ‘Super Prime’ Country House with extensive leisure facilities and ancillary accommodation extending to around 19,000 ft2.

The Challenge

Janes Architectural were approached with regard to taking on the detailed design and assisting with the project management for a substantial new build country house located on a green belt site in Warwickshire. Planning consent for the property had been previously obtained by renowned classical architectural practice, ADAM Architecture, who had secured consent for a significant property based around a ‘butterfly’ format with an adjoining leisure wing and Annex.

329 exterior front - 03

The client had a detailed brief with regard to the materials and building systems to be employed as well as the sustainability and energy efficiency of the building, with the long term intention of the property being able to operate ‘off grid’. With the building form and layout already set out and hand drawn plans available, Janes Architectural was required to liaise with the consultants already identified for the project and to source and introduce new consultants and specialist sub contractors, combining all information in order to produce the detailed design and specification which also involved several amendments and many refinements to the initial scheme. The building was to incorporate the following features and systems;

The Solution

Janes Architectural worked closely with the client, who wished to play an active role in the design and procurement team throughout the project. We assisted with assembling the team and the various specialist sub contractors having design input into the scheme. Detailed drawings, specifications and schedules were prepared for all aspects of the project from the superstructure and steel frame to the cinema room and wine cellar. We were responsible for the selection and detailed design of external and internal materials, all architectural features and lighting, with interior designers concluding with wall coverings and soft furnishings.The detailed design process and build programme proved to be particularly challenging in many ways with numerous technical and design issues to overcome. The challenges were met, managed and effective solutions accomplished to ensure that both technically and with regard to the finish and quality the new home superseded expectations.

Structure

  • 329 progress - 05
    Basement with reinforced concrete slab and ICF (insulated concrete formwork) walls using waterproof concrete.
  • Precast concrete plank floor structure.
  • Steel framed structure to leisure wing.
  • SIP’s (structural insulated panel) roof structure throughout.
  • Walls clad in natural stone and facing brickwork.
  • Roofs clad in clay and slate tiles, lead and single ply membranes.

Interior / accommodation / features

  • 329 interior main stair - 38
  • ‘Wet-room’ bathrooms with natural stone & marble finishes.
  • Extensive limestone flooring.
  • Three storey self-supporting limestone helical staircase with stainless steel balusters and oak handrail, enclosed limestone stone spiral staircase and feature oak main staircase.
  • Frameless structural curved glass balustrade, doors and screens.
  • Bespoke designed joinery and fittings throughout.
  • Enclosed platform passenger lift.
  • Basement Wine Cellar, cinema room, games room, snooker room & playroom.
  • 329 interior pool - 37
    Relaxation / Gym area, underground squash court.
  • Swimming pool with extensive stone finishes, barrel vault ceiling, sauna and steam room.
  • Comprehensive plant rooms, linked by an underground passage.
  • Coffered and barrel vault ceilings with concealed LED strip lighting.
  • Extensive and fully fitted garage accommodation.
  • Separate self contained two bedroom annex.
  • Groundkeeper’s out buildings and stores.
  • Tennis Court.

Building Services

  • Space heating by ground source heat pump with under-floor heating.
  • Hot water heating by combined Solar thermal and ground source heat pump.
  • Mechanical heat-recovery ventilation throughout the property.
  • Air Source Swimming pool plant.
  • 50 kW photo-voltaic Solar array.
  • Rainwater harvesting system.
  • On site waste water treatment.
  • Back up generator.
  • ‘Lutron’ lighting control system.
  • Integrated Audio Visual system.
  • Advanced security and fire alarm system.

Batts Hall under construction

Batts Hall survey exg house - 4
329 progress - 01
329 progress - 03
329 progress - 05
329 progress - 02
329 progress - 09
329 progress - 08
329 progress - 06
329 progress - 07
329 progress - 10
329 progress - 13
329 progress - 14
329 progress - 17
329 progress - 19
329 progress - 20
329 progress - 21
329 progress - 23
329 progress - 24
329 progress - 25
329 progress - 26
329 progress - 27
329 progress - 28

Award Winning

Marvin_ShowdownBadge_0429

Batts Hall selected as a Winner in the Marvin Architects Challenge.

Conygar, Four Oaks Park

[thethe-image-slider name=”Conygar”]

 

The Project

Conversion of outbuildings forming part of a Grade II listed house into habitable accommodation.

‘Conygar’ Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

316 existing front‘Conygar’ is one of the original houses constructed on the Four Oaks Estate and was designed in 1907 by renowned architects of the time Crouch & Butler, It was recently given listed status in recognition of the Arts & Crafts design of the property and grounds.

 

316 Survey - 13The property has extensive outbuildings including a yard with glazed roof leading to a building containing various store rooms and a coach house, there had also been a 1960’s ‘snooker room’ extension to the side of the property and adjoining the glazed yard which was not in-keeping with the original design.

The new owner of the property having bought the main house interior up to date, wished to make use of the outbuildings which he had little use for, and to convert them into new habitable accommodation, including a large kitchen space to replace the original kitchen, which by modern standards was quite small.

The Solution

316 exterior - 4Carrying out works on Listed buildings can be onerous and restrictive with regards to what can and cannot be done, Janes Architectural involved the Authorities Conservation / Listed Buildings Officer from an early stage to establish what would be both possible and acceptable with regard to the proposed works.

We agreed for the internal walls of the store building to be removed, and the ‘infill’ glazed structure over the yard to be replaced with a contemporary aluminium framed glazed structure so as to show itself as a ‘new addition’ to the building. With regard to the 1960’s extension we agreed to alter it to make it more sympathetic to the original house with a ‘rough cast’ rendered finish, windows of the same style and proportion, and the addition of an octagonal glazed roof-light to the existing flat roof to provide more natural light into the space.

316 interior - 2With regard to the new spaces, the old snooker room became a hi-tech cinema room, the glazed yard became a wonderful new kitchen with doors out to the grounds, and the outbuildings became a new casual dining and lounge area open to the kitchen, making a large family space that the original house lacked. The original kitchen was retained as a utility / servery for the original dining room.

In summary the outbuildings and old extension were successfully converted into modern light and spacious open plan living accommodation without adversely affecting the integrity and appearance of the original house.

Clients View

316 exterior - 1“We enjoyed working with Janes Architectural on this project. We recognised that we were undertaking a major challenge to convert the existing space into a modern habitual space but most importantly keeping in character with the existing house. Simon worked closely with us to come up with a design that would meet our needs but would also be considered sympathetically by the Council. We are delighted that Simon helped us achieve that.

We now have a living space that compliments our existing house in a seamless way and that offers us a first class modern living space in keeping with the rest of the house. Simon was very professional throughout the project in his dealings with us. We would have no hesitation in recommending Janes Architectural to others looking to undertake similar projects.”

– Mr & Mrs P Singh

316 interior - 7

Wyvern Road, Four Oaks

296 completed rear - 03

The Project

Alterations and extensions to an existing bungalow.

Wyvern Road, Four Oaks.

The Challenge

The clients acquired a dated dormer bungalow with the intention of extending and also modernising the internal layout prior to moving in. A more open plan and contemporary layout was preferred, with a larger kitchen and also a garden room adjoining the Living room. With the exception of the garden room, the works were to be carried out within the existing building envelope and utilising the attic space where possible.

The Solution

296 completed drawing - 12A scheme was produced to reorganise the interior spaces and take out several walls to give the property a more open feel and improved internal circulation. The original dining room was opened out to make a ‘dining hall’ space providing access to the kitchen and living room, this helped to minimise the circulation spaces, which in turn freed up other areas to make a much larger kitchen and utility. Elsewhere on the ground floor, two bedrooms, and a separate WC and bathroom were reorganised to make a master bedroom with En Suite and a study / bedroom.

296 completed orangery - 11For the Garden room, an Orangery style enclosure was designed with openings on two walls and an octagonal roof-light to provide a well-insulated and light space with views and access to the garden that could be used year round. The orangery was fully open to the living room providing a large entertaining space and adding to the open feel of the property.

296 completed bath - 21At first floor level the large attic space was underutilised and contained only one small bathroom. Half of the available space was converted to create a larger bedroom with dressing area, a larger gallery landing with natural light and a spacious luxury bathroom.

The works included a complete interior re-fit of plumbing, electrics and all finishes as well as re landscaping the front and rear gardens. The overall result was a new lease of life to the bungalow providing a stylish and contemporary home exactly to the client’s requirements.

296 completed rear - 01

New Road, Shenstone

317 completed dusk - 05

The Project

Major alterations and extensions to an existing 1930’s semi-detached property.

New Road, Shenstone, Staffordshire.

The Challenge

317 exg rear - 9The clients were looking for a family home in the desirable village of Shenstone and came across the property, which was smaller than required and in need of modernisation having been owned from new by the previous occupant! The property however was in a good location and had a sizable South West facing garden.

The existing accommodation was traditional ‘three up two down’ complete with lean to side garage, coal shed and outside toilet!

317 completed kitchen - 14The brief was to maximise the potential of the house whilst keeping the appearance and scale in-keeping with the adjoining conservation area and to provide easy access and connectivity with the rear garden via a new kitchen / dining space.

The Solution

A scheme was produced to take down the current lean to garage and outbuildings, and then re-build with a new garage, utility and kitchen.

317 progress - 27The existing kitchen was very small so in order to expand upon it the rear corner of the house was removed at ground floor level and walls above supported with steel, this enabled a space to be created which was over four times the size of the original but did not compromise the existing rear bay window to the adjoining room. In order to provide both light and connectivity with the garden a contemporary enclosure was employed with sliding folding doors to the rear and a matching fixed glazed panel to the side, to expand on the potential of this space a raised hardwood deck was specified flush with the kitchen floor which provides a significant relaxing and entertaining space and also links to provide access to the existing dining room bay.

317 completed kitchen - 11

The ground floor extensions provided space to add a fourth bedroom and new family bathroom at first floor level with the original bathroom becoming an en suite wet room for the master bedroom. The remainder of the property was stripped to the structural shell and re-roofed, wired, plumbed and floored with new joinery and finishes throughout providing modern accommodation and a new lease of life for the house.

317 completed rear - 07