Batts Hall, Warwickshire

329 exterior front - 24
329 exterior annex - 20
329 exterior - 03
329 exterior rear detail - 13
329 exterior rear - 12
329 exterior rear - 11
329 exterior west - 10
329 exterior rear - 16
329 interior spiral - 19
329 interior spiral - 18
329 interior pool - 37
329 interior pool - 34
329 interior pool - 27
329 interior pool - 25
329 interior orangery - 35
329 interior main stair - 38
329 interior link - 30
329 interior kit - 33
329 interior kit - 32
329 interior helical - 21
329 interior helical - 02
329 interior DR - 31
329 interior bed 1 - 13
329 interior bath 4 - 15
329 interior bath 1 - 39
329 interior bath 1 - 09
329 exterior solar - 26
329 exterior rear dusk - 07
329 exterior rear dusk - 06
329 exterior rear dusk - 05
329 exterior rear - 15
329 exterior rear - 14
329 exterior pool - 18
329 exterior pool - 17
329 exterior pool - 01
329 exterior outbuildings - 19
329 exterior orangery - 09
329 exterior orangery - 02
329 exterior front dusk - 04
329 exterior front - 25
329 exterior front - 21
329 exterior front - 03
Rear terrace
329 exterior annex - 22
329 exterior - 05
329 exterior - 04
329 exterior - 02
329 exterior - 01
batts hall

The Project

An award winning ‘Super Prime’ Country House with extensive leisure facilities and ancillary accommodation extending to around 19,000 ft2.

The Challenge

Janes Architectural were approached with regard to taking on the detailed design and assisting with the project management for a substantial new build country house located on a green belt site in Warwickshire. Planning consent for the property had been previously obtained by renowned classical architectural practice, ADAM Architecture, who had secured consent for a significant property based around a ‘butterfly’ format with an adjoining leisure wing and Annex.

329 exterior front - 03

The client had a detailed brief with regard to the materials and building systems to be employed as well as the sustainability and energy efficiency of the building, with the long term intention of the property being able to operate ‘off grid’. With the building form and layout already set out and hand drawn plans available, Janes Architectural was required to liaise with the consultants already identified for the project and to source and introduce new consultants and specialist sub contractors, combining all information in order to produce the detailed design and specification which also involved several amendments and many refinements to the initial scheme. The building was to incorporate the following features and systems;

The Solution

Janes Architectural worked closely with the client, who wished to play an active role in the design and procurement team throughout the project. We assisted with assembling the team and the various specialist sub contractors having design input into the scheme. Detailed drawings, specifications and schedules were prepared for all aspects of the project from the superstructure and steel frame to the cinema room and wine cellar. We were responsible for the selection and detailed design of external and internal materials, all architectural features and lighting, with interior designers concluding with wall coverings and soft furnishings.The detailed design process and build programme proved to be particularly challenging in many ways with numerous technical and design issues to overcome. The challenges were met, managed and effective solutions accomplished to ensure that both technically and with regard to the finish and quality the new home superseded expectations.

Structure

  • 329 progress - 05
    Basement with reinforced concrete slab and ICF (insulated concrete formwork) walls using waterproof concrete.
  • Precast concrete plank floor structure.
  • Steel framed structure to leisure wing.
  • SIP’s (structural insulated panel) roof structure throughout.
  • Walls clad in natural stone and facing brickwork.
  • Roofs clad in clay and slate tiles, lead and single ply membranes.

Interior / accommodation / features

  • 329 interior main stair - 38
  • ‘Wet-room’ bathrooms with natural stone & marble finishes.
  • Extensive limestone flooring.
  • Three storey self-supporting limestone helical staircase with stainless steel balusters and oak handrail, enclosed limestone stone spiral staircase and feature oak main staircase.
  • Frameless structural curved glass balustrade, doors and screens.
  • Bespoke designed joinery and fittings throughout.
  • Enclosed platform passenger lift.
  • Basement Wine Cellar, cinema room, games room, snooker room & playroom.
  • 329 interior pool - 37
    Relaxation / Gym area, underground squash court.
  • Swimming pool with extensive stone finishes, barrel vault ceiling, sauna and steam room.
  • Comprehensive plant rooms, linked by an underground passage.
  • Coffered and barrel vault ceilings with concealed LED strip lighting.
  • Extensive and fully fitted garage accommodation.
  • Separate self contained two bedroom annex.
  • Groundkeeper’s out buildings and stores.
  • Tennis Court.

Building Services

  • Space heating by ground source heat pump with under-floor heating.
  • Hot water heating by combined Solar thermal and ground source heat pump.
  • Mechanical heat-recovery ventilation throughout the property.
  • Air Source Swimming pool plant.
  • 50 kW photo-voltaic Solar array.
  • Rainwater harvesting system.
  • On site waste water treatment.
  • Back up generator.
  • ‘Lutron’ lighting control system.
  • Integrated Audio Visual system.
  • Advanced security and fire alarm system.

Batts Hall under construction

Batts Hall survey exg house - 4
329 progress - 01
329 progress - 03
329 progress - 05
329 progress - 02
329 progress - 09
329 progress - 08
329 progress - 06
329 progress - 07
329 progress - 10
329 progress - 13
329 progress - 14
329 progress - 17
329 progress - 19
329 progress - 20
329 progress - 21
329 progress - 23
329 progress - 24
329 progress - 25
329 progress - 26
329 progress - 27
329 progress - 28

Award Winning

Marvin_ShowdownBadge_0429

Batts Hall selected as a Winner in the Marvin Architects Challenge.

Charnwood House, Four Oaks Park

[thethe-image-slider name=”Charnwood House”]

 

The Project

Demolition of a 1960’s house and construction of a substantial new five bedroom family residence with indoor swimming pool having internal spaces of around 7,500 ft2.

Charnwood House, Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

294 existing front - 6The client’s originally lived in separate properties adjacent to the plot. When their neighbour decided to sell up, they joined forces and took the opportunity to purchase the property with the intent to build a new home for them selves!

Janes Architectural were instructed to come up with a design solution more in keeping with the traditional property styles on the private estate but with interior spaces set out in a modern way with the kitchen being the hub of the home.

 

The Solution

294 completed rear - 51Inspiration was taken from the houses of renowned architect of the Arts & Crafts movement, Sir Edwin Lutyens, and with the exterior of the property in particular, every effort was taken to ensure the materials and detailing were true to the period. Internally specifications were more up to date with precast concrete floors, under-floor heating integrated audio, lighting and security systems etc.

The site had the benefit of a southerly facing rear aspect, the internal spaces were set out to maximise the benefit of this orientation with a raised terrace across the rear of the property connecting the principle rooms and the pool hall. This provided daylong sunlight (when available), and a wonderful relaxing and entertaining space overlooking the grounds.

294 completed pool - 18Internal accommodation comprises a large kitchen / breakfast / lounge area with fireplace, doors to the rear terrace and an internal corner window overlooking the swimming pool. There are three further, well proportioned, reception rooms all with feature oak bay windows and stone fireplaces. Along the North East boundary is the garaging, utility, plant and changing rooms for the swimming pool and spa, which in turn extends out into the rear garden. The pool hall has sliding folding doors with flush access to the terrace and a tall bay window providing seating space and overlooking the garden.

294 completed stair - 28A central oak staircase with mid landing and views over the rear grounds leads to five bedrooms, four having En suite facilities and a family bathroom, which also serves the second floor accommodation. On the second floor there is a large attic room with fireplace ideal for a playroom, teenagers lounge / games room or a further bedroom suite.

Clients View

“Having known Simon for may years and of his excellent reputation there was no contest for the works with other local architects. Simon listened to what we wanted from our new home, and his ideas were up to date and inspirational. The attention to detail was second to none and thanks to Janes Architectural we now live in an amazing home admired by many.”

– Verity Petty & David Hill

civic society awardDesign Award

To the delight of the clients, the house was joint winner of the Sutton Coldfield Civic Society Design Awards 2008 along with ‘Luttrell House’ also designed and delivered by Janes Architectural. The property set a trend for further ‘High End’ bespoke self-build development on the estate.

 

294 completed front - 9

Luttrell House, Four Oaks Park

302 exterior front - 07
302 exterior rear - 01
302 exterior rear - 02
302 exterior front - 09
302 exterior front - 10
302 exterior rear - 04
302 exterior rear - 05
302 exterior bay - 17
302 exterior entrance - 16
302 exterior front - 12
302 exterior road front - 15
302 interior pool - 6
302 interior spa - 5
302 interior pool - 7

The Project

Demolition of a dormer bungalow with detached garage and construction of a substantial new seven bedroom family residence with swimming pool having internal spaces of around 9,400 ft2.

Luttrell House, Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

302 existing front - 9Having previously constructed a more modest property on the same estate also designed by Janes Architectural, the client was keen to build a larger property to a higher specification and in more ample grounds. An established plot was secured which housed a dormer bungalow built in the 1970’s, although of good order there was plenty of room for improvement and to provide a property more becoming of the site and its location.

The brief was to deliver a substantial family residence with generous room sizes and incorporating an indoor swimming pool with associated facilities, with the design based around the style and principles of the Arts & Crafts Movement so as to be in-keeping with the style of properties historically constructed on the estate.

The Solution

302 exterior rear - 02An asymmetric design was adopted with principle rooms set out to make the best use of outlook and natural light as well as position in relation to each other. In order to maximise the benefit from the South West side of the plot, the ground floor spaces were set out around a triangular foot print with the ‘long edge’ facing North East side boundary and the ‘point’ towards the South West. Introducing multiple steps into the façade enabled rooms to have South West side facing windows as well as those facing to the rear and front to make best use of natural light throughout the day.

302 interior pool - 3In order to provide connectivity with the garden and to maximise sunlight into the space the swimming pool enclosure was located in a wing extending rearwards into the rear garden. Internal spaces were organised so that this did not compromise or restrict light into and outlook from adjacent rooms, the adjoining drawing room having windows both overlooking the grounds and into the pool hall.

High quality materials were used for the external envelope, handmade bricks and roof tiles, natural stone, European oak doors and window sub frames with bronze casement windows along with extensive use of tie creasing details to complete the Arts & Crafts appearance.

302 exterior rear - 01Internally the accommodation features a large Kitchen & Breakfast area, four further reception rooms and grand central hall with a majestic oak staircase and full galleried landing with reading area, a contemporary shaped swimming pool with spa pool, sauna and changing facilities. On the upper floors there are seven bedrooms, five having en-suite bathrooms and dressing rooms and the master suite with a balcony. For the motor enthusiast there is a four car garage with workspace, and a gymnasium / studio above.

BBC Filming location

In 2011 Luttrell house was found by a film location scout and subsequently chosen by the director of the BBC’s popular crime drama series ‘Line of Duty’ as a filming location. Various scenes for the series were filmed in and around the property. Watch the YouTube video clip of episode 2 to see more of the house and some of the action!

Design Award

civic society award

To the delight of the client, the property was joint winner of the Sutton Coldfield Civic Society Design Awards 2008 along with ‘Charnwood House’ also designed and delivered by Janes Architectural.

302 exterior front - 09