Roman Way, Little Aston Park

320 exterior - 1

The Project:

Demolition of a derelict house and construction of new family home with leisure facilities having internal spaces of around 10,700 ft2.

‘Roman Way’, Little Aston Park conservation area.

The Challenge

320 Existing House - FrontThe original property was long and narrow in shape and was located on a corner plot within an established Conservation Area. The property had been seriously damaged by fire under previous ownership.

The brief was to deliver a substantial family residence with generous room sizes and incorporating Leisure facilities with the design based around the style and principles of the Arts & Crafts Movement.

The Solution

Due to the square shape of the corner plot and ample proportions the site was suitable for a multi aspect property, which would make the best use of outlook and the light available from a heavily wooded and shaded site.

320 perspectiveA ‘butterfly’ format was used to define the shape of the property, this was set at 45° within the square site, enabling the rear elevation to face the south corner which also maximised the apparent depth of the plot. The form also incorporated two further wings to the front and rear, providing elevations facing in eight differing directions. The leisure facilities and garaging were then located in an interconnecting enclosure adjoining the North East wing.

‘Butterfly’ format buildings create a challenge with the layout of interior spaces due to internal walls converging at 45° to a possible point. The solution adopted was to have a central cylindrical stair core housing an inner helical staircase from ground to first floor and then a further helical stair wrapping around the back of the inner one to access the accommodation on the second floor. The result was a dramatic hall and landing open to the full height of the building.

320 progress - 46The internal accommodation features a large central kitchen, breakfast and sitting area, 3 further spacious principle reception rooms, a gym / relaxation area with vaulted ceiling, a split level dedicated cinema room, and garaging for 3 vehicles with studio above. The upper floors house five bedrooms and dressing rooms and En suite bathrooms with two bedrooms having enclosed balconies accessed by sliding folding doors and also a self contained living space and kitchen on the second floor.

A principal feature of many original properties built during the Arts & Crafts era were the dominant chimney structures, these being considered an indication of wealth and affluence. The property has a symmetrical front elevation featuring two striking chimney stacks opposing each other on the wings to either side of the main entrance, essentially framing it and giving the property a commanding appearance from the front, were as the rear has a considerably softer appearance.

The overall result was a building of great character both internally and externally.

320 exterior - 4

Charnwood House, Four Oaks Park

[thethe-image-slider name=”Charnwood House”]

 

The Project

Demolition of a 1960’s house and construction of a substantial new five bedroom family residence with indoor swimming pool having internal spaces of around 7,500 ft2.

Charnwood House, Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

294 existing front - 6The client’s originally lived in separate properties adjacent to the plot. When their neighbour decided to sell up, they joined forces and took the opportunity to purchase the property with the intent to build a new home for them selves!

Janes Architectural were instructed to come up with a design solution more in keeping with the traditional property styles on the private estate but with interior spaces set out in a modern way with the kitchen being the hub of the home.

 

The Solution

294 completed rear - 51Inspiration was taken from the houses of renowned architect of the Arts & Crafts movement, Sir Edwin Lutyens, and with the exterior of the property in particular, every effort was taken to ensure the materials and detailing were true to the period. Internally specifications were more up to date with precast concrete floors, under-floor heating integrated audio, lighting and security systems etc.

The site had the benefit of a southerly facing rear aspect, the internal spaces were set out to maximise the benefit of this orientation with a raised terrace across the rear of the property connecting the principle rooms and the pool hall. This provided daylong sunlight (when available), and a wonderful relaxing and entertaining space overlooking the grounds.

294 completed pool - 18Internal accommodation comprises a large kitchen / breakfast / lounge area with fireplace, doors to the rear terrace and an internal corner window overlooking the swimming pool. There are three further, well proportioned, reception rooms all with feature oak bay windows and stone fireplaces. Along the North East boundary is the garaging, utility, plant and changing rooms for the swimming pool and spa, which in turn extends out into the rear garden. The pool hall has sliding folding doors with flush access to the terrace and a tall bay window providing seating space and overlooking the garden.

294 completed stair - 28A central oak staircase with mid landing and views over the rear grounds leads to five bedrooms, four having En suite facilities and a family bathroom, which also serves the second floor accommodation. On the second floor there is a large attic room with fireplace ideal for a playroom, teenagers lounge / games room or a further bedroom suite.

Clients View

“Having known Simon for may years and of his excellent reputation there was no contest for the works with other local architects. Simon listened to what we wanted from our new home, and his ideas were up to date and inspirational. The attention to detail was second to none and thanks to Janes Architectural we now live in an amazing home admired by many.”

– Verity Petty & David Hill

civic society awardDesign Award

To the delight of the clients, the house was joint winner of the Sutton Coldfield Civic Society Design Awards 2008 along with ‘Luttrell House’ also designed and delivered by Janes Architectural. The property set a trend for further ‘High End’ bespoke self-build development on the estate.

 

294 completed front - 9

Luttrell House, Four Oaks Park

302 exterior front - 07
302 exterior rear - 01
302 exterior rear - 02
302 exterior front - 09
302 exterior front - 10
302 exterior rear - 04
302 exterior rear - 05
302 exterior bay - 17
302 exterior entrance - 16
302 exterior front - 12
302 exterior road front - 15
302 interior pool - 6
302 interior spa - 5
302 interior pool - 7

The Project

Demolition of a dormer bungalow with detached garage and construction of a substantial new seven bedroom family residence with swimming pool having internal spaces of around 9,400 ft2.

Luttrell House, Four Oaks Park Conservation Area.

The Challenge

302 existing front - 9Having previously constructed a more modest property on the same estate also designed by Janes Architectural, the client was keen to build a larger property to a higher specification and in more ample grounds. An established plot was secured which housed a dormer bungalow built in the 1970’s, although of good order there was plenty of room for improvement and to provide a property more becoming of the site and its location.

The brief was to deliver a substantial family residence with generous room sizes and incorporating an indoor swimming pool with associated facilities, with the design based around the style and principles of the Arts & Crafts Movement so as to be in-keeping with the style of properties historically constructed on the estate.

The Solution

302 exterior rear - 02An asymmetric design was adopted with principle rooms set out to make the best use of outlook and natural light as well as position in relation to each other. In order to maximise the benefit from the South West side of the plot, the ground floor spaces were set out around a triangular foot print with the ‘long edge’ facing North East side boundary and the ‘point’ towards the South West. Introducing multiple steps into the façade enabled rooms to have South West side facing windows as well as those facing to the rear and front to make best use of natural light throughout the day.

302 interior pool - 3In order to provide connectivity with the garden and to maximise sunlight into the space the swimming pool enclosure was located in a wing extending rearwards into the rear garden. Internal spaces were organised so that this did not compromise or restrict light into and outlook from adjacent rooms, the adjoining drawing room having windows both overlooking the grounds and into the pool hall.

High quality materials were used for the external envelope, handmade bricks and roof tiles, natural stone, European oak doors and window sub frames with bronze casement windows along with extensive use of tie creasing details to complete the Arts & Crafts appearance.

302 exterior rear - 01Internally the accommodation features a large Kitchen & Breakfast area, four further reception rooms and grand central hall with a majestic oak staircase and full galleried landing with reading area, a contemporary shaped swimming pool with spa pool, sauna and changing facilities. On the upper floors there are seven bedrooms, five having en-suite bathrooms and dressing rooms and the master suite with a balcony. For the motor enthusiast there is a four car garage with workspace, and a gymnasium / studio above.

BBC Filming location

In 2011 Luttrell house was found by a film location scout and subsequently chosen by the director of the BBC’s popular crime drama series ‘Line of Duty’ as a filming location. Various scenes for the series were filmed in and around the property. Watch the YouTube video clip of episode 2 to see more of the house and some of the action!

Design Award

civic society award

To the delight of the client, the property was joint winner of the Sutton Coldfield Civic Society Design Awards 2008 along with ‘Charnwood House’ also designed and delivered by Janes Architectural.

302 exterior front - 09

Luttrell Road, Four Oaks Park

The Project

Demolition of a large bungalow and construction of new home with basement leisure facilities and car parking, having internal spaces of around 11,500 ft2.

Luttrell Road, Four Oaks Park conservation area.

The Challenge

314 exg buildingHaving seen similar works carried out locally the client saw an opportunity to have a bespoke property built with extensive internal accommodation.

The original property sprawled across the entire width of the site and was uncharacteristic of the traditional 2 and 3 storey properties built on this estate during the early 1900’s, many of which are now listed buildings.

The brief was to secure planning consent for the demolition of the existing property and construction of a new home having traditional appearance but with spacious internal accommodation to suit an extended family.

The Solution

314 exterior rear - 05A classic double fronted appearance was adopted for the new property with the floor plan set out around an ‘H’ format, with central staircase overlooking the grounds to the rear via a large bay window. Tile hung gable roofs over-sailing two storey bay windows to the front, with a cantilevered roof and balcony serving the master bedroom to the rear completed the look.

The garaging was originally intended to be in a separate coach house to the side of the property however with significant resistance from the local authority to having a garage visible to the front of the property. The only option available without compromising the living accommodation was to go underground. With this in mind the opportunity arose to utilise the majority of the space below the ground floor as additional basement accommodation.

314 interior hall - 2In total the basement solution houses five to six cars, two plant rooms, a dedicated split-level cinema room, gym and wellness centre with Spa pool, steam room, sauna and relaxing area as well a wine cellar.

The ground floor houses a large kitchen breakfast area, four further reception rooms each with a large stone open fireplace, study and utility / second kitchen. A wide oak feature staircase provides access to eight bedrooms, six with En suite facilities, and two with open fires, there is also a further bathroom and Attic storage.

The result is a handsome & deceptively large family home concealing a few nice surprises below ground level, and with more than ample space for the family to enjoy.

314 exterior front - 02