Hollington

An extensively extended and fully refurbished 1920’s Arts & Crafts Home with garden pavilion and tennis court, with overall accommodation extending to 8,000 ft2.

P1020877.jpeg

The Challenge

The client purchased the house which was sold with the benefit of existing planning consent for a further building plot to the side garden. Janes Architectural were approached to prepare a scheme to alter and extend the existing house considering that the plot to the side of the house maybe developed at some time in the future. The requirement was for a spacious family home suitable for six, incorporating up to date amenities, and to also include leisure facilities. 


As the existing house was a pre-World War One build of architectural merit and located within a Conservation Area, it would not be possible to take it down and replace it. The solution would need to retain the better external elements of the house and work with them to provide a design solution that would result a no compromise New Build feel to extended property.

IMG_5169.jpeg

The Solution

The initial design solution was the extend the property to the rear and the side including an Indoor swimming pool wing extending into the rear grounds. Upon further consideration the swimming pool was omitted from the design in favour of an all-weather Tennis Court with a garden Pavilion with leisure and entertaining space. This also allowed for unrestricted views over the landscaped grounds from the house.


Externally the extended works were designed in an Arts & Crafts style complimenting the existing property, Internally the layout was organised to provide a visually spacious, light and open plan environment having a large entrance hall with a feature central stone staircase, and a combined orangery / dining space separated from the hall by a frameless glass wall.


The layout was designed to make the most of the building orientation and natural light whilst providing views out over the surrounding gardens. Internal accommodation to the house includes an entrance Hall with a post tensioned self-supporting French limestone staircase, boot room, drawing Room, a large study, a combined Sitting / Cinema Room, an expansive kitchen / living / dining with sunken spiral wine cellar. On the First floor there are 5 Bedrooms all with En-suite facilities and a laundry room, the master bedroom having a feature covered corner balcony. The existing detached garage was taken down and rebuilt in a traditional style to match the house and included a full guest suite to the first floor accessed by a separate entrance.

IMG_5191.jpeg

The Grounds

The new Tennis court was located to the rear of the plot to make use of a previously overgrown and unkept part of the grounds and was sized to suit five-a-side football pitch too! For the 870 ft2 garden pavilion an oak framed building was designed with a full height glazed gable facing the tennis court. The pavilion provides a large open plan leisure and entertaining space complete with bar changing room and even a disco ball!


The project included the extensive re-landscaping of the grounds, new entrance gates, stone walling and a network of lit pathways. The internal and external lighting was designed in house with full home automation and lighting control by Control4 & Lutron.


The result was a beautifully well-proportioned light and spacious home of great quality and character that is now enjoyed by the whole family.

IMG_6193.jpeg

Clients View

To Simon was a pleasure to work with. He has tremendous vision and a great eye. He listened carefully to our requirements and brought them to life in a very stylish and practical way. His flair and meticulous attention to detail has produced a wonderful home with which we continue to be delighted. 

 

Simon also personally oversaw the build phase and was a great conduit between us and our builders (who were also very good). From dealing with the planning permission, to making absolutely sure the design came to life exactly as intended, his thorough professionalism made our lives so much easier than they otherwise might have been!

 

We would not hesitate to recommend Simon and to use him again.

 

Mike & Amanda

IMG_1824.jpeg

Original rear elevation

Watch the transformation