49 WR REAR OF PROP 2_2_2.jpeg

Wyvern Road

Alterations and extensions to an existing bungalow.

DSC_7456.jpeg

The Challenge

The clients had inherited the property and decided that rather that sell on, they would modernise the house to their own tastes and move in. A more open plan and contemporary interior layout was favoured, with a larger kitchen and also a garden room adjoining the Living room. Apart from the garden room, the works were to be carried out within the existing building envelope and utilising the attic space where possible.

DSC_7441.jpeg

The Solution

A scheme was produced to reorganise the interior spaces and take out several walls to give the property a more open feel and improved internal circulation. The original dining room was opened out to make a ‘dining hall’ space providing access to the kitchen and living room, this helped to minimise the circulation spaces, which in turn freed up other areas to make a much larger kitchen and utility. Elsewhere on the ground floor, two bedrooms, and a separate WC and bathroom were reorganised to make a master bedroom with En Suite and a study / bedroom.


For the Garden room, an Orangery style enclosure was designed with openings on two walls and an octagonal roof-light to provide a well-insulated and light space with views and access to the garden that could be used year round. The orangery was fully open to the living room providing a large entertaining space and adding to the open feel of the property.


At first floor level the large attic space was underutilised and contained only one small bathroom. Half of the available space was converted to create a larger bedroom with dressing area, a larger gallery landing with natural light and a spacious luxury bathroom.


The works included a complete interior re-fit of plumbing, electrics and all finishes as well as re landscaping the front and rear gardens. The overall result was a new lease of life to the bungalow providing a stylish and contemporary home exactly to the client’s requirements.